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RE: May a state employee accept outside employment with a business that is 
registered to lobby the executive branch agency where he is employed?  

 
DECISION: Yes, but an appearance of a conflict may exist.  
 
 This opinion is in response to your March 18, 2002, request for an opinion from the 
Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed at the 
March 22, 2002, meeting of the Commission and the following opinion is issued.  
 
 You state the following relevant facts.  You are employed by the Transportation Cabinet 
(the “Cabinet”), Department of Administrative Services (the “Department”) as a Principal 
Assistant in the Commissioner’s Office.  The Commissioner’s Office manages three divisions:  
Fleet Management, Service and Supply, and Toll Facilities.  Your job as Principal Assistant to 
the Commissioner of the Department is to assist with special projects for these divisions.  You 
further state that you have no decision-making responsibilities in the Cabinet.   
 
 Your prospective outside employer is The Flint Group, Inc. (“Flint”).  Flint is a 
governmental services consulting firm, and your position with Flint would be as a utility 
consultant for local governments.  Flint is registered with the Commission as an executive 
agency lobbyist, specifically to lobby the Department, among other agencies, on behalf of two 
employers.  You affirmatively state you “… will not be involved with any Transportation 
issues…”  You request approval from the Commission for such outside employment.   
 
 Requests for outside employment are governed by KRS 11A.040(10) and 9 KAR 1:050.  
KRS 11A.040(10) states:     
 

(10) Without the approval of his appointing authority, a 
public servant shall not accept outside employment from any 
person or business that does business with or is regulated by the 
state agency for which the public servant works or which he 
supervises, unless the outside employer's relationship with the state 
agency is limited to the receipt of entitlement funds.   
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(a) The appointing authority shall review 
administrative regulations established under KRS Chapter 11A 
when deciding whether to approve outside employment for a 
public servant.    

(b) The appointing authority shall not approve outside 
employment for a public servant if the public servant is involved in 
decision-making or recommendations concerning the person or 
business from which the public servant seeks outside employment 
or compensation.    

(c) The appointing authority, if applicable, shall file 
quarterly with the Executive Branch Ethics Commission a list of 
all employees who have been approved for outside employment 
along with the name of the outside employer of each. 

 
 Although, from the facts you have presented, it does not appear that Flint is regulated by 
or doing business with the Department, because Flint is registered to lobby the Department on 
behalf of two entities, the Commission believes a potential for conflict will exist if you are 
employed by Flint. Those entities are presumably attempting to influence decisions the 
Department will be making, as both are engineering firms.  Thus, in considering this request, the 
Commission looked to regulation 9 KAR 1:050, Section 2, which is required to be reviewed by 
the appointing authority in considering approval of outside employment, and which provides: 
 

 Section 2. The appointing authority shall review the request 
and consider, including but not limited to, the following  factors:     
 (a) The degree of separation between the public servant's 
state duties and decisions concerning the outside employer. 
Example: whether the public servant is involved with the awarding 
of contracts to or regulation of the outside employer.    
 (b) The public servant's level of supervisory or 
administrative authority, if any. Example: whether the public servant 
has ultimate responsibility for a decision concerning the outside 
employer, although he is not involved in the decision-making 
process.    
 (c) Whether the outside employment will interfere or conflict 
with the public servant's state employment duties.    
 1. A conflict shall exist if a public servant cannot carry out 
an appropriate course of action for his agency because of 
responsibilities his outside employment would require.    
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 2. A conflict shall exist if the outside employment will 
materially interfere with the public servant's independent judgment 
in considering alternatives or courses of action that reasonably 
should be pursued in his state employment. 
 (d) The duration of the outside employment;    
 (e) Whether the outside employment would create an 
appearance of conflict of interest with state duties; and    
 (f) Whether the public servant is an auditor, inspector or 
other regulatory personnel of a division which is currently auditing, 
inspecting or reviewing or has scheduled an audit, inspection or 
review of the outside entity for which the public servant requests 
approval to work. 

 
 Although you state that you have no involvement in decision-making responsibilities for 
the Department, the Commission believes the fact that you are a high-level official within the 
Department and could make recommendations to those who are involved in decision-making 
presents a potential conflict of interest for you as set forth in KRS 11A.020(1)(a) and (d) below: 
 

 (1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly:    
 (a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest;    
 …     
 (d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 

 
However, the Commission believes that if you abstain, as part of your official duty, from 

any involvement whatsoever regarding matters involving the two engineering firms that Flint 
represents, and any engineering firms that might compete with such firms, and you disclose your 
abstention in writing as required by KRS 11A.020(3) (cited below), this will remove any actual 
conflict of interest.  The Commission then believes you may accept employment with Flint;   
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however, the Commission cautions that an appearance of a conflict may still exist, and it advises 
you  to consider such an appearance in your decision regarding the propriety of such outside 
employment.     
 

(3) When a public servant abstains from action on an 
official decision in which he has or may have a personal or private 
interest, he shall disclose that fact in writing to his superior, who 
shall cause the decision on these matters to be made by an 
impartial third party. 

 
 If you do accept work with Flint and your official responsibilities change to include 
matters regarding the firms Flint represent or firms that compete with such firms, you should 
immediately terminate your work with Flint.  See Advisory Opinion 00-26, copy enclosed. 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
    BY VICE CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 


